Er zijn op dit moment mensen die het heel druk hebben. Het zijn mensen in de ‘frontlinie’
in de zorg en het onderwijs, maar ook in het bestuur. Vaak moeten deze mensen ook nog thuis zorg dragen voor het onderwijs van hun kinderen of voor hun kwetsbare ouders.
Maar er zijn ook mensen die veel minder te doen hebben. Hun werk is plotseling in een rustiger tempo beland. Anderen leefden al zonder de verplichtingen van betaald werk. Voor hen vallen veel bezigheden buitenshuis weg. Als die mensen gezond zijn, en geen zorgen dragen over hun naasten, is hun leven binnenshuis soms een beetje saai geworden. Voor die laatste groep is dit blog.

Wat doe je met al die tijd binnenshuis en zonder afspraken? De tuincentra en bouwmarkten deden goede zaken. Veel mensen gingen dus aan de slag in hun huis of tuin.

En begrijpelijke behoefte in het voorjaar als de hele natuur zich vernieuwt. Bovendien een gezond en vitaal verlangen als het gewone leven bedreigd wordt.

Maar nu zijn we een maand verder. De nieuwe plank hangt, de bloemetjes zijn buiten gezet.
Misschien is het een idee om de geest op te ruimen en te vernieuwen? Hoe je dat doet?
Eigenlijk heeft iedereen daar zijn eigen manier voor. De meeste mensen weten wel hoe ze dat het beste kunnen doen. Maar wie weet, is het tijd voor een nieuwe methode. Hieronder een lijstje om je geest op te ruimen en om te voeden. Natuurlijk hoef je dat niet de hele dag te doen, soms is een half uur al genoeg om je ‘op te frissen’. Het is maar als aanmoediging bedoeld.

Om je geest op te ruimen kan een flinke wandeling helpen. Muziek maken of luisteren helpt ook. Eigenlijk allerlei ontspanning die ook inspanning is, puzzelen, tekenen, en… spullen opruimen kan ook helpen om de geest op te ruimen. Wat ook kan is gedachten op papier zetten, en last but not least, de tijd nemen voor een gebed, waarin je zorgen overdraagt en uit handen geeft.

Met een (beetje) opgeruimde geest kun je aan iets nieuws beginnen. Lezen, en dan iets waarvoor je een beetje je best moet doen: een gedicht, dat aandacht vraagt, een boek dat niet al te makkelijk is. (Voor dat laatste kunt u trouwens gebruik maken van de boekenkast in het Geinlicht. Als u me mailt zorg ik dat u in het Geinlicht terecht kunt (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Maar een nieuwe hobby ontwikkelen kan ook je geest vernieuwen, een interessegebied ontwikkelen waar je nooit de tijd voor nam. Bijbellezen kan ook. Maar voorzichtig aan, niet te veel in een keer en het liefst met een goed commentaar ernaast.
Als u wilt, vertel ik u graag in een volgend blog hoe je kunt Bijbellezen.

Misschien denkt u wel: dat is allemaal helemaal niet behulpzaam in deze crisis tijd. Toch wel. De crisis gaat voorbij, en dan bent u met een heldere en opgeruimde geest een van de mensen waar veel anderen op kunnen terug vallen, omdat u dan ruimte en aandacht hebt voor de vermoeide mensen en hen met een opgeruimde geest kunt ontvangen en tot steun kunt zijn. Voor al die mensen kunt u nu “beginnen met klussen voor binnen”.

Wilt u reageren op dit bericht? Dat lijkt me fijn! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook als u aanraders hebt voor boeken of andere activiteiten. Ik lees het graag!

 

15 april 2020