Sinds 1989 onderhoudt onze gemeente contact met de gemeente Ortrand/Großmehlen in het voormalige Oost-Duitsland. Ortrand ligt aan de snelweg Berlijn-Dresden, ± 25 Km ten noorden van Dresden. De plaatselijke gemeente is een stuk kleiner dan Nieuwegein, (± 6000 inwoners). Eens per jaar vindt een uitwisseling plaats.

De Evangelische Kirche wordt sinds de Wende steeds slechter bezocht. Een kleine kern van 25 mensen is nog trouw aan het bezoek van de zondagse eredienst.
De gemeente telt twee kerkgebouwen. De St. Barbarakirche is een oude kerk met een zeer modern interieur, ontworpen door de bekende Duitse kunstenaar Friedrich Presser. Een groot gespleten wit kruis, de liturgietafel in de vorm van een lam, waar je voorbij moet, in de vloer een doopvont met stromend water, waarbij je moet knielen, zijn de symbolen op het liturgisch centrum. De St. Georgkirche in Großkmehlen is pas prachtig gerestaureerd en herbergt een Sibermann orgel. Predikante is sinds 2009 Ds Sabine Indorf.

Meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.