Twee avonden in de Dorpskerk en online met lezing, gesprek en interviews over wat een pandemie oproept gezien vanuit de filosofie, het geloof en het gewone leven. Op woensdag 14 oktober en woensdag 4 november 20.00 – 21.30 uur in de kerkzaal van de Dorpskerk en online.

Uiteraard volgen we de Corona-richtlijnen nauwgezet en aanmelden is dan ook noodzakelijk: graag voor 10 oktober bij Ineke Visscher: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 030-6044476

De avonden worden live uitgezonden op YouTube en Kerkomroep, en kunt u op dezelfde manier als de kerkdiensten bekijken: via de groene knop "Live Kijken" rechtsboven op deze website of, gedurende een week via de knop "Terugkijken"

Deze avonden worden georganiseerd door de "Taakgroep ontmoeten en bezinnen".

Toelichting op de avonden Pandemie door de eeuwen heen.

Een pandemie ontwricht het leven. We verloren wat gewoon leek: nabijheid, aanraking, en een beetje vrijheid. Het riep emoties op en we werden bang, boos, eenzaam of somber. En nu ook moe, omdat het zo lang duurt. Het is ontluisterend en tegelijkertijd - zoals in elke crisis - groeit er een besef van wat er echt toe doet in het leven.

Hierover gaat het op deze twee avonden. De ontluistering, maar ook het groeiend besef van wat van waarde is en de vragen die daarbij horen, en die voorbijgaan aan de waan van de dag:

wie wil ik zijn? En wat moet ik doen?

Op de eerste avond zal historicus en filosoof dhr. E. Kamerbeek (docent stedelijk gymnasium Utrecht) ons vanuit de filosofie naar de coronacrisis laten kijken. Ds. Hester de Rivecourt zal de avond inleiden en het gesprek na de lezing leiden.

Op de tweede avond zal ds. Inge Hoek gemeenteleden vanuit verschillende beroepsgroepen (bestuur, onderwijs en zorg) interviewen over hun ervaringen met het door Corona ontwrichte leven en de betekenis van geloof in Coronatijd.

Tentoonstelling ‘Besmet!’

De avonden sluiten deels aan bij de tentoonstelling ‘Besmet!’, in het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. Deze tentoonstelling werd in juli door Koning Willem-Alexander geopend en is te zien tot 9 januari. Het gaat over uitbraken van besmettelijke ziekten door de eeuwen heen en hoe die het leven ontwrichten. Over uitsluiting èn empathie. En uiteraard ook over de uitbraak van het Covid-19 virus en de maatschappelijke discussies daaromtrent.

Vanzelfsprekend kunnen we deze tentoonstelling niet als groep bezoeken. We brengen het daarom onder uw aandacht, evenals de podcast-serie die het museum aanbiedt (een podcast is een opname die je beluistert als een radioprogramma, maar dan via internet). Met persoonlijke verhalen en wetenschappers die opmerkelijke parallellen trekken tussen die actuele verhalen en inzichten uit de geschiedenis:

https://rijksmuseumboerhaave.nl/te-zien-te-doen/besmet/podcast/