In de Onderweg van april 2020 hebben we een eerste stukje van het beleidsplan toegelicht, “Delen” . Daarin werd ook verwezen naar de gemeenteavond van 3 juni 2020. De huidige omstandigheden hebben zoals verwacht tot uitstel van de gemeenteavond geleid. Desondanks zijn de taakgroepen en commissies volop aan de slag met het beleidsplan. Een volgend onderwerp uit het beleidsplan willen we nu toelichten.

In paragraaf 4.1 staat onder “Geloofsbeleving”:

Het profiel van de Gemeente toont aan dat geloof sterk individueel beleefd wordt. Het geloof is wel de belangrijkste kernwaarde en hetgeen de gemeente samenbrengt en bindt.

 In de missie van de gemeente staat, “leven we vanuit het geloof dat we Gods kinderen zijn en dat Hij de mensen liefheeft”. Daarmee bevestigen we, in geschreven woord, de kern van ons geloof.

Toch valt het op dat er beperkt discussie en gesprek is over geloof; er is verlegenheid als het gaat om te praten over geloof. Deze gesprekken vinden vooral binnen gespreksgroepen en tijdens het uurtje Bron plaats.

 Dat we individueel het geloof beleven is misschien wel het geheim van ons geloof – eenieder beleeft het op zijn of haar wijze. In de kern hebben we waarschijnlijk veel gemeenschappelijk onderwerpen over geloof

en zou het niet mooi zijn als we een deel van onze verlegenheid terzijde kunnen schuiven en om met anderen over deze gemeenschappelijke onderwerpen uit ons geloof te kunnen spreken? Misschien als uitgangspunt eerst de veilige omgeving van onze gemeente, maar waarom ook niet naar buiten toe, zodat het een onderdeel wordt van ons “delen”. Of houden we geloofsbeleving echt voor een eenieder persoonlijk en enkel als gemeenschappelijke kernwaarde?

 Geloofsbeleving is hierdoor een complex onderwerp en verdient verdere aandacht – aandacht vanuit iedereen uit onze gemeente, en misschien ook wel in overleg met andere gemeenten die tegen dezelfde vraagstukken aan lopen.

 Hopelijk is deze eerste aanzet uit het beleidsplan voor u een start om dieper over geloofsbeleving na te denken. Uw idee of bijdrage is van harte welkom via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..