Een lange geschiedenis van bevrijding, identiteit en vertrouwen

In vorige jaren hebben dr. Eep Talstra en drs. Johan van Bruggen twee keer avonden over een Bijbelboek aangeboden. Voor zowel de avonden over Jesaja als over Openbaringen was veel belangstelling.
Deze herfst bieden we vier (woensdag)avonden aan over het Bijbelboek Exodus.

Ongetwijfeld weet u dat Exodus gaat over de roeping van Mozes, de bevrijding uit Egypte en de tocht door de woestijn. En misschien weet u ook dat er heel wat ‘saaie’ hoofdstukken in staan over de kleren van de priesters, de offers en het ontwerp van de Tent van Samenkomst (de tabernakel).

Maar als je preciezer kijkt, blijkt het boek eigenlijk een spannende ontdekkingstocht te zijn waarin God en mensen naar elkaar op zoek gaan.

Met veel vallen en opstaan leren de mensen over het geheim van wie God is. In soms stormachtige conflicten laat Hij steeds meer zijn identiteit zien. Hij is de Bevrijder, maar Hij doet het wel op zijn manier en soms is het voor de mensen wel heel moeilijk Hem enigszins te begrijpen.
Nog moeilijker is het om die vreemde God te leren vertrouwen. Kun je van Hem op aan – ook als er geen eten of water is? Of als je voor de rode zee van ellende en dood staat en achter je de Egyptenaren opdringen?
Maar ook omgekeerd: kan God op zijn gemeente aan? Ook Hij is teleurgesteld. Zo erg, dat God niet verder wil met zijn volk. Mozes stijgt dan boven zichzelf uit en herinnert God aan zijn belofte: Mozes als de middelaar tussen God en mensen die beiden zoekend zijn naar wie de ander is en of je hem kunt vertrouwen.
Het boek Exodus is voortgekomen uit vele eeuwen van dit zoeken. Hoe zijn God en mensen met elkaar verbonden?
Exodus kun je lezen als een spiegel van de omgang tussen God en mensen van nu. Kijken in die spiegel kan ons helpen om iets meer van Hem en onszelf te begrijpen en misschien ook wel om iets meer te vertrouwen.
In vier avonden zullen we niet alle aspecten van het boek kunnen behandelen, maar door intensief bestuderen van een aantal delen en het kijken naar de structuur van het boek, hopen we een zinvolle ontdekkingstocht te hebben.
Wanneer: vier woensdagavonden: 19 september, 3 oktober, 17 oktober, 31 oktober 2018.
Tijd: 20.00 tot 22.00 uur
Plaats: ‘t Geinlicht
Nadere informatie en opgave: bij Johan van Bruggen, tel 06.53330917 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.