Het virus heeft ons gedwongen allerlei dingen te veranderen. In ons dagelijks leven, in ons sociale leven en ook in de kerk. Lang niet altijd leuk, vaak verstandig en soms toch ook wel vernieuwend. Een andere dagelijkse routine, een ander contact met buren, een nieuw respect voor verplegend personeel of leerkrachten of ondernemers. Ook in de kerk een grote omslag met video kerkdiensten en digitale contacten, soms een versierde tuin en wekelijks een bankje voor gesprek. Straks als het virus door een vaccin minder invloed krijgt op ons leven zullen sommige dingen weer veranderen.
Maar we gaan vast niet helemaal terug naar het oude leven.
Als Jezus begint met zijn onderwijs aan mensen klinkt de oproep ‘bekeer u’. Bij het woord bekering kennen we allerlei religieuze associaties. Grote geloofsinzichten en totale verandering van leven en misschien ook angst om niet te delen in hemelse vrede. Maar eigenlijk is het woord bekering een ander woord voor verandering. Niet zomaar veranderen natuurlijk. Wel naar een beter leven. Leven dat ons dichter brengt bij onze naaste en in de nabijheid van Gods liefde. In de eerste weken van elk jaar staan we stil bij die oproep van Jezus: verander! Zo begon Jezus zijn oproep aan de mensen.

 

Veranderen is dus het begin van geloven.
Veranderen hoort bij het christelijk leven. Niet elke verandering, maar wel een verandering die ons helpt om de goede richting op te gaan. De richting van Gods Koninkrijk, zoals Jezus die richting noemde.
Ik denk dat het ons daarom ook lukte om te veranderen in de afgelopen maanden. Omdat we eigenlijk heel goed weten dat een vernieuwd leven met verandering kan beginnen. Omdat gelovigen dat al eerder oefenden in grote en kleine dingen. Ja, zeker, er was het gevaar van een virus. Je kunt nog aan andere gevaren denken zoals het klimaat dat ook veranderingen van ons zal vragen. Maar het vermogen om te veranderen in de goede richting, naar de ander en Gods goede toekomst, dat heeft alles met geloven te maken. Met het oude woord ‘bekering’ en met het nieuwe woord ‘veranderingsproces’.
Met vertrouwen en hoop dat het goed komt: een nieuw leven samen in de goede richting.
Ik wens u een goed 2021!

Inge Hoek